KERESÉS
2006. március 17. - április 2.

[ Foglaljon helyet ]

Video

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Olasz Kultúrintézet
1088 Budapest Bródy Sándor u. 8.
483-2040


Kamaraestek
Március 23.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
Az Angelica Leánykar és Bogányi Gergely (zongora) Bartók-estje
Improvizációk magyar parasztdalokra
Szvit, op. 14
Szonáta
Egynemű karok - válogatás
Vezényel: Gráf Zsuzsanna
Az Angelica Leánykart 1988-ban alapította az énekkar jelenlegi karnagya, Gráf Zsuzsanna. A kórus a budapesti Városmajori Gimnázium zenei osztályának volt és jelenlegi tanulóiból áll. Az elmúlt 15 év alatt számos sikert értek el, és mára Magyarország egyik legtöbbet foglalkoztatott kórusává váltak, élő bizonyítékaként a Kodály-szellemiség teremtő erejének.

A ma már országhatárokon belül és kívül is ismert kórus a rendszeres hazai hangversenyeken kívül számos hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt szép sikerrel, elhozta az athéni – 10. Nemzetközi Kórusfesztivál I. díját és a verseny nagydíjas kórusa címét is.
A kórus többször adott hangversenyt a Magyar Rádióban és Televízióban, legutóbb 2003. december 24-én a kórus 15 éves jubileumi hangversenysorozatának második koncertjeként, a Szent István Bazilikában bemutatott karácsonyi műsorát sugározta a Magyar Televízió.
Koncertkörúton járt kétszer Amerikában, 1998-ban, majd 2000-ben, amikor a kórus nagy sikerrel képviselte hazánkat és Európát az Észak-Amerikai Kórusszövetség szimpóziumán; Ausztriában; Erdélyben; Franciaországban, ahol, a 2001-ben Franciaországban megrendezett Magyar Kulturális Évad keretén belül, hatalmas sikerrel adott koncertet a Notre-Dame-ban és az Évry Katedrálisban, mely koncerteket a francia rádió is közvetítette; Japánban; Németországban és Svájcban.
Ez alatt a 15 év alatt 5 CD-t jelentettek meg, és jövő hónapban fejezik be 6., a Hungaroton gondozásában megjelenő CD-jüknek stúdiófelvételeit.
(Bogányi Gergely Bösendorfer zongoráját a Budapest Zongoraszalon biztosítja.)

Népzene, néptánc
Március 25.
Olasz Kultúrintézet, 19:30

Kamaraestek
Március 28.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
Érdi Tamás és Hiroko Sasaki zongoraestje
Mozart: C-dúr szonáta, K 330
Mozart: B-dúr szonáta, K 333
Mozart: D-dúr szonáta két zongorára, K 448
Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra
Bartók: Mikrokozmosz - Hat bolgár tánc
Bartók: Négy siratóének
Bartók: Hét darab a Mikrokozmoszból két zongorára


Kamaraestek
Március 30.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
Az Egri-Pertis Duó koncertje Pleyel duplazongorán
Dohnányi: Szimfonikus keringő, op. 39a/1
Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül
Brahms: Változatok egy Haydn-témára, op. 56b
Mozart: Larghetto és allegro, K 6 Deest
Saint-Saëns: Variációk egy Beethoven-témára
Debussy: Lindaraja
Chasins: Parafrázis a Kék Duna-keringő témáira - magyarországi bemutató
A Pleyel duplazongora - eredeti nevén Pleyel Double Grand Piano - egy valódi hangszerkülönlegesség, melyből az egész világon mindössze néhány darab található. Eredetileg mintegy ötven példány készült a párizsi Pleyel-zongoragyárban - sajnos ezek legnagyobb része a két világháború viszontagságai között megsemmisült. A hangszertípust a 19. században fejlesztette ki a cég, az utolsó duplazongora 1930 körül hagyta el a gyárat.
A közel hatszáz kilós, két és fél méter hosszú hangszer két végén található a két billentyűsor. E konstrukció zsenialitása abban rejlik, hogy a két zongora ugyan egy testben van, de mindegyik saját húrrendszerrel, pedállal és mechanikával rendelkezik. (Pleyelék egy külön kapcsolóval még azt is lehetővé tették, hogy az egyik játékos - szükség esetén - a másik pedálját is működtethesse, ugyanez persze fordítva is funkcionál.) Ugyanakkor közös az öntvény, valamint a hangszer lényeges eleme, a rezonáns. Minden keletkező hang egy térben szólal meg, a felhangok dúsítják egymást, így jön létre a csodálatos, meleg, telt hangzás. A hangszer megtestesíti mindazt, amiért egy zongoraduó dolgozik: a szólamok egymásba olvadását, a közös hangot.
Az Egri-Pertis Duó pályájának meghatározó eseménye volt, hogy 1995-ben - csodával határos módon - fölbukkant egy eladó példány. Az 1904-ben készült hangszer a világégéseket Svájcban vészelte át, és 1996 óta a duó tulajdona. Nem csupán hangszerritkaság, hiszen kitűnő állapotának köszönhetően eredeti rendeltetésének is képes eleget tenni koncerttermekben. Így kerülhetett sor a hangszer bemutatására számos rangos fesztiválon. Ezek közül is kiemelkedett az Egri-Pertis Duó debütálása a Bécsi Ünnepi Heteken, a patinás Musikvereinban 2000 májusában.

Kamaraestek
Március 31.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
Mozart összes vonósnégyese V.
Hagen Quartett
D-dúr divertimento, K 136
d-moll vonósnégyes, K 421
C-dúr vonósnégyes, K 157
B-dúr vonósnégyes, K 589
Hagen Quartett
A Hagen Quartett napjaink egyik vezető vonósnégyes-társasága. A Hagen testvérekhez (Lukas Hagen – első hegedű, Veronika Hagen – brácsa, Clemens Hagen – gordonka) 1987-ben csatlakozott Rainer Schmidt. Valamennyien a Salzburgi Mozarteumban végezték tanulmányaikat, később Bázelben, Hannoverben és Cincinattiban képezték tovább magukat, olyan mesterek irányítása mellett, mint Hatto Beyerle, Heinrich Schiff, Walter Levin és Nikolaus Harnoncourt. 1981-ben a Gidon Kremer által szervezett Lockenhausi Fesztiválon – ekkor még Angelika Hagen játszott a második hegedű pultnál – elnyerték mind a közönség, mind a zsűri díját. Azóta is rendszeres vendégei a fesztiválnak. 1982-ben a Portsmouth-i versenyen, 1983-ban az Eviani kamarazenei versenyen nyertek első díjat. Az 1982-es versenygyőzelemnek köszönhetően debütáltak a Wigmore Hall-ban. Szívesen látott vendégei Európa, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália koncerttermeinek. 2002-ben a legtöbb európai nagyvárosban felléptek (London, Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Bécs, Salzburg, München, Milánó, Róma, Madrid, Barcelona, Athén). 2002. január 1-én pedig a híres Bécsi Újévi Koncert vendégei voltak. A vonósnégyes irodalom valamennyi korszakában otthon érzik magukat, és szívesen vállalkoznak kortárs művek előadására is (Ligeti, Lutoslawski). Részt vettek Kurtág György kamarazene kurzusain. Részben ennek a közösen végzett munkának köszönhető, hogy a Hagen Quartett kitűnő előadásban jelentette meg CD-n Bartók Béla hat vonósnégyesét. 2004-ben nagy sikerrel léptek fel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.


| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/