KERESÉS
2006. március 17. - április 2.

[ Foglaljon helyet ]

Video

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Március 20.
Művészetek Palotája - Nemzeti Hangversenyterem, 20:00
A Julian Joseph Quartet és a Modern Art Orchestra
A Julian Joseph Quartet tagjai: Julian Joseph / zongora, Adam Salkeld / gitár, Mark Hodgson / bőgő, Mark Mondesir / ütőhangszerek
A Modern Art Orchestra művészeti vezetője: Fekete-Kovács Kornél
Julian Joseph
„Az igazság nyelvét szeretnénk beszélni.”

Julian Joseph – a virtuóz zongorista, a zenekarvezető, a zeneszerző, a feldolgozások készítője, a médiaszemélyiség – a nemzetközi dzsessz dinasztia elvitathatatlan örököse. A kritikusok és a nézők által világszerte nagyra becsült Julian a billentyűk feletti uralmával, zenei sokoldalúságával és határtalannak tűnő alkotó képzeletével mindig elkápráztatja hallgatóságát. Julian mindig nyugodt és magabiztos: minden színpadon és minden zenekar élén tökéletesen otthon érzi magát. A zene iránti szenvedélye szinte tapintható, és a szenvedély közlésének vágya átütő erővel bír.
Az elmúlt két évtized során Julian elképesztően széles skálán fejlesztette és bővítette zenei tudását. Szólistaként abban a pillanatban elbűvöli a közönséget, amikor leül a zongorához, és egyaránt otthon érzi magát az óriási és a kicsiny, intim pódiumokon. Minden jelentősebb nemzetközi fesztiválon megfordult, triójával, kvartettjével, elektromos zenekarával és Forum Project nevű zenekarával beutazta az egész világot, valamint az általa vezetett All-Star Big Band Nagy-Britannia legpatinásabb helyszínein több ezres közönség előtt lépett fel.
Minden Julian Joseph koncertet az eredeti szerzemények és a feldolgozások széles repertoárja jellemez. Az izgalmas és innovatív zene alapvetően a dzsessz hagyományaiban gyökerezik, de – mint minden jó dzsesszmuzsika – saját egyedi hangját ötvözi elődjeiével.
Julian zenéje a dzsessztörténelem minden formájának eklektikus hatását tükrözi: számára a klasszikusoktól a könnyűzenéig minden fontos. A dzsessz mindig is sok mindent magába foglaló műfaj volt, és Julian különösen ügyel arra, hogy zenéje – szerkezetében és előadásában – sohase válják kirekesztővé.
Julian a komolyzenei világban is úttörő dzsesszzenésszé vált. Ő volt az első dzsesszzenész, aki egy tisztán akusztikus koncertsorozatot adhatott London leghíresebb komolyzenei helyszínén, a Wigmore Hallban. A brazil Marcelo Bratkevel kétzongorás felvételeket készített, amelyeken Milhaud, Stravinsky és Poulenc műveit összekapcsolta Duke Ellington, Chick Corea és Bill Evans zenéjének feldolgozásaival, valamint közreműködött Viktoria Mullova koncertzongorista „A tükrön keresztül” című fusion projektjében. Szólistaként a legjobb európai szimfonikus zenekarokkal lépett fel, játszott Bartók és Prokofjev szonátákat, előadta Gershwin F-dúr zongoraversenyét és a Kék rapszódiát. Ugyanakkor Julian saját klasszikus orientációjú művei mégsem távolodnak el túlságosan a dzsessztől. Ez különösen igaz a big bandre és vonósokra és a teljes szimfonikus zenekarra írt darabjaira, amelyekből egyértelműen kiderül az a kivételes képessége, hogy úgy tud komplex ritmus- és hangstruktúrákat meghangszerelni, hogy nem sikkad el a dzsessz lelkét jelentő hangzás. Ily módon Julian ugyan állandóan feszegeti a műfaji határokat, de a legnagyobb szerzők – Duke Ellington, Gil Evans, Herbie Hancock és Jaco Pastorius – örökségére építkezik.
Juliant a dzsessz és a komolyzene világában is nagyra becsülik zenészkollégái és sokan keresik vele az együttműködést. Akkora szellemi energiával rendelkezik, ami egyszerre ragályos és megnyugtató. A projektekbe annyi lelkesedést és elkötelezettséget visz, ami garantálja a sikert. Közös munkái változatosak és dinamikusak, és a projektekben mindig fontos és értékes szerepet vállal.
A koncertpódiumon kívül Juliant szívesen foglalkoztatja a média. A BBC Radio 3 csatornán már hatodik éve fut heti rádióműsora, a Jazz Legends, a brit Meridian TV részére két sorozatot készített Jazz with Julian Joseph címmel, valamint a Sky TV Artsworld csatornáján is ment egy dzsesszsorozata. Juliant számos zenei díjjal tüntették ki, és a közelmúltban Ken Livingstone, London polgármestere „A város kreatív iparágainak vezéralakja” titulust adományozta neki.
Julian a dzsesszoktatásban is fontos szerepet játszik. Elsősorban neki köszönhető, hogy a Királyi Zeneiskolák Egyesített Bizottsága – a legjelentősebb brit vizsgabizottság – dzsessz tanmenetet vezetett be, amibe saját szerzeményeit is belevette, a Dzsesszfejlesztési Alapítvány kurátora, és mivel tudását és képességeit át kívánja adni a jövő zenészeinek, minden turnéprogramjában alkalmat talál arra, hogy tanácsot és biztatást adjon akár fiatal, akár idősebb hallgatóknak.
Julian Joseph elérte szakmája csúcsát, de csak most kezdte el megmutatni a benne rejlő lehetőségek teljes skáláját. Művészetének sokoldalúsága egyértelmű. Zongoristaként felülmúlhatatlan, zeneszerzőként új életet lehelt a zenébe, a dzsessz nagyjainak utódjaként pedig nem csak beteljesíti az ő örökségüket, hanem jó úton halad afelé, hogy a XXI. század meghatározó figurájává váljék.

Március 23.
Művészetek Palotája - Fesztivál Színház, 20:00
Mimi Blais ragtime-estje
Százéves montreáli zenei körkép ragtime-ban
(A Kanadai Nagykövetség támogatásával, a Bohém Fesztivál rendezvénysorozatának részeként.)
| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/