KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Zenekari hangversenyek
Március 25.
Zeneakadémia, 19:30
Moszkvai Virtuózok Kamarazenekar
Bach: c-moll kettősverseny hegedűre, oboára és zenekarra, BWV 1060
Alfred Schnittke: Szonáta hegedűre és kamarazenekarra
Csajkovszkij: Vonósszerenád
Művészeti vezető: Vlagyimir Szpivakov
Közreműködik: Vlagyimir Szpivakov / hegedű, Alekszej Utkin / oboa
A Moszkvai Virtuózok Kamarazenekart 1979-ben hívta életre Vlagyimir Szpivakov. Az együttesben Moszkva szimfonikus- és kamarazenekarainak legjobbjai, szólamvezetők, szólisták muzsikálnak együtt, valamennyien nemzetközi rangú előadóművészek. Az elmúlt 25 évben az együttes a világ egyik legjobb kamarazenekarává vált.
Évente több mint 100 koncertet adnak. Szinte valamennyi európai országban játszottak már, rendszeresen turnéznak az Egyesült Államokban (legutoljára 2003 őszén) és Japánban. A legrangosabb koncerttermekben lépnek fel (Concertgebouw, Amszterdam; Musikverein, Bécs; Royal Festival Hall és Albert Hall, London; Pleyel és Champs Elyses Theatre, Párizs; Carnegie Hall és Avery Fisher Hall, New York; Santory Hall, Tokió).
Gyakori vendégei a nagy fesztiváloknak (Salzburg, Edinburgh, Firenze és Pompei, Lucern és Gstaad, Reingau). Különleges kapcsolat fűzi a zenekart a franciaországi Colmari Zenei Fesztiválhoz, melynek művészeti vezetője Vlagyimir Szpivakov.
Az együttes eddig harminc lemezt készített a BMG/RCA számára.

Vlagyimir Szpivakovot nagyszerű versenygyőzelmei után (Csajkovszkij Verseny, Nemzetközi Paganini Verseny, Montreáli Nemzetközi Hegedűverseny) a nemzetközi zenei élet hazája vezető hegedűművészeként tartja számon. Karmesterként is nagy elismertségnek örvend, elsősorban a Moszkvai Virtuózok élén kifejtett tevékenységéért. 1999 óta a zeneigazgatója és vezető karmestere az Orosz Nemzeti Zenekarnak is.
Hegedűművészként 1975-ben debütált az Egyesült Államokban (New York-i Filharmonikusok). Azóta a legnevesebb zenekarokkal (Cleveland, Pittsburgh, Philadelphia, San Francisco, London Symphony, Royal Philharmonic, l’Orchestre National de France) lépett már fel.
Nemzetközi karmesteri pályáját 1979-ben kezdte (Chicagói Szimfonikus Zenekar) a Ravinia Fesztiválon. Vendégkarmesterként dirigált a Los Angelesi Filharmonikusok, St. Paul Kamarazenekar, a Londoni Szimfonikusok, az English Chamber Orchestra és a Scottish Chamber Orchestra élén.
Lemezfelvételeket készített Brahms, Prokofjev, Csajkovszkij versenyműveiből, valamint a kamarazene irodalom számos mesterművéből.

Alekszej Utkin - a nagyszerű oboaművész 1957-ben született zenész családban. Eleinte zongorázni tanult, tíz éves korában váltott az oboára. Kitűnő eredménnyel végezett a Moszkvai Konzervatóriumban, 1985-ben első díjat nyert az Oroszországi Nemzetközi Oboaversenyen. Kamarazenészként és szólistaként is a világ egyik vezető oboaművésze, a Moszkvai Virtuózok szólistájaként fellépett már New York-i Carnegie Hall-ban és az Avery Fisher Hall-ban, az amszterdami Concertgebuow-ban, a madridi Auditorio Nacionálban, a római Accademia Santa Ceciliában, a párizsi Théâtre des Champs Elysées-ben és Münchenben. Több felvételt is készített az RCA-BMG számára. Modern és barokk oboán (oboe d'amore) is játszik, Bach-felvételei etalonértékűek. 1986 óta a Moszkvai Konzervatórium oboatanára.


Zenekari hangversenyek
Március 25.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:45
Berlioz: Béatrice és Bénédicte - nyitány
Mozart: Esz-dúr ("Jeunehomme") zongoraverseny, K 271
Nielsen: IV. szimfónia
Vezényel: Jukka-Pekka Saraste
Közreműködik: Ránki Dezső / zongora
Jukka-Pekka Saraste
Az utóbbi két évtizedben kiváló karmesterek egész sorát nevelő finn karmesteriskola egyik legjelesebb képviselője. Elkötelezett tolmácsolója skandináv szerzők műveinek, ugyanakkor kiváló érzékkel szólaltatja meg a német romantika és késő romantika mesterműveit.
1987 és 2001 között a Finn Rádiózenekar, ezzel párhuzamosan 1994 és 2001 között a Torontói Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója volt, jelenleg a BBC Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere. Rendszeresen vezényli a nagy észak-amerikai és európai zenekarokat.
A közeljövőben dolgozni fog a londoni Philharmonia Zenekarral, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Concertgebouw Zenekarával, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, a Francia Nemzeti Zenekarral és a Drezdai Staatskapellével.
A Finn Rádiózenekarral lemezre vette Sibelius és Nielsen összes szimfóniáját, a Torontói Szimfonikus Zenekarral pedig Bartók, Dutilleux, Muszorgszkij és Prokofjev több művét. Saraste első ízben lép fel a Fesztiválzenekarral.


Ránki Dezső Budapesten végezte tanulmányait, 1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. Még tanulóévei alatt, 1969-ben, 18 évesen nyerte meg a zwickaui nemzetközi Schumann-verseny I. díját, ez idő óta koncertezik világszerte. Rendszeresen fellépett Európa legtöbb országában, több ízben Észak- és Dél-Amerikában, és 2-3 évente Japánban. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre National-lal, a tokiói NHK zenekarával, és számos neves karmesterrel, pl. Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. Jelentős szerepet játszik életében a kamarazene, az utóbbi két évtizedben évi 10-15 koncertet ad Klukon Edit társaságában négykezes és kétzongorás művekkel.
http://www.bfz.hu/


Kamaraestek
Március 25.
A Magyar Rádió Márványterme, 19:30
Mérey Anna (hegedű) és Félegyházi Károly (zongora) kamaraestje
Janáček: Szonáta
Kreisler: Szép rozmaring
Szerelmi bánat
Szerelmi öröm
Bécsi capriccio
Schönberg: Fantázia
Sáry László: Darabok spirálformában - ősbemutató
Bartók: II. szonáta
Mérey Anna
Hegedűművész, 1972-ben született Budapesten. 1990-91-ben Perényi Eszter növendéke volt a Zeneakadémián, 1991-től Detmoldban és Berlinben folytatta tanulmányait. 1997-ben diplomázott a Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán. Németországi tanulmányai idején több zenekarban is játszott, részt vett Zsigmondy Dénes, Fenyves Lóránd, Thomas Zehetmayr, Saschko Gavrilov mesterkurzusain. 1997-ben tért vissza Magyarországra. Az UMZE zenekar egyik alapítója és koncertmestere. A hazai kortárs zenei élet meghatározó közreműködője, a BMC lemezkiadó több felvételén (Eötvös, Sáry, Tihanyi, Dukay) játszik.
Figyelem! A Márványterembe a Magyar Rádió Múzeum utcai bejáratán keresztül lehet bejutni!

Opera
Március 25.
Magyar Állami Operaház, 17:00
Wagner: Parsifal
Rendező: Mikó András
Vezényel: Kovács János
http://www.opera.hu/

Jazz, könnyűzene
Március 25.
Uránia Nemzeti Filmszínház, 20:00
A cappella est: Niniwe és a Bolyki Brothers
Az a cappella, vagyis hangszerkíséret nélküli jazz-éneklés nagy hagyományra tekint vissza, elég ha olyan együttesekre gondolunk, mint Take 6, a Golden Gate vagy a Swingle Singers. A 2005-ös Tavaszi Fesztivál különleges élményt kínál a műfaj szerelmeseinek. Hazánk első számú vokális jazz-kvartettje a Bolyki Brothers négy csodálatos nővel, a 2002-ben alakított német Niniwe névre hallgató hölgykvartettel ad közös koncertet. Négy ellenállhatatlan férfi tehát négy vonzó nővel. Mindkét négyes a klasszikus zenei képzettség és igényesség jegyében lép félre a könnyedebb műfajokkal. Közös koncertjükön éppúgy megtalálhatóak lesznek jazz-standardek és spirituálék, mint híres slágerek vokális átiratai.
http://www.niniwe.de/ http://www.bolyki.hu/


Kiállítások
Március 25.
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 15:00
„Az építészet kővé vált zene” (Goethe)
Emlékkiállítás Alpár Ignác születésének 150. évfordulójára
A megnyitó napján, március 25-én 15 órakor, Kertesi Ingrid dalestje lesz a kiállítás komolyzenei műsora.
Az 1896-os Millenniumi ünnepségek egyik legszebb épületének a Történelmi Főcsoportnak tervezője, majd az 1907-ben kőben újra megálmodott Vajdahunyadvár megalkotója születésének 2005-ben 150. évfordulója lesz. A századvég egyik legsikeresebb építésze (minden pályázatot megnyert) a magyar építészeti stílusok elemeinek invenciózus alkalmazásával a millenniumi idők emlékművévé is tette a Városliget legromantikusabb épületét.
Emlékkiállításánál a Vajdahunyadvár terveinek bemutatása mellett, kitérünk annak eredeti forráselemeinek bemutatására. Gazdag életművének másik részét a nagy budapesti középületek teszik ki. Számos bérház és lakóház mellett legismertebb a Magyar Nemzeti Bank, a Tőzsdepalota (ma MTV), a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár és az Anker Biztosító. Őrzik nevét iskolák, templomok, városházák, fürdők a Trianon előtti Magyarország egész területén. Mint műegyetemi tanár, a Mérnök Egylet elnöke, a Műemlékek Országos Bizottságának tagja, rengeteget tett Budapestért és a magyar építészet színvonalának emeléséért.
március 25. – november 1.
| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/