KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Március 22.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:30
Barbara Hendricks és a Magnus Lindgren Quartet
"Jazz Project"
Cole Porter, Duke Ellington és Gershwin művei
Barbara Hendricks
Barbara Hendricks napjaink egyik legünnepeltebb operacsillaga, Arkansasban született, tanulmányait a New York-i Juilliard School-ban végezte. 1974-ben debütált San Franciscóban és a Glyndebourne Fesztiválon, azóta a világ legnagyobb színpadain (Párizsi Opera, Metropolitan Opera, Covent Garden, La Scala. Berlin, Bécs, Hamburg) lépett már fel. Több mint 20 nagy operaszerepet tart repertoárján, köztük Paminát (Varázsfuvola), Iliát (Idomenneo), Antoniát (Hoffman meséi), Micaelát (Carmen) valamint Massenet Manon-ját, Gounod Júliáját és Debussy Mélisande-ját. Gyakran énekli Gilda (Rigletto) és Liú (Turandot) szerepét. Utóbbit 1998-ban, Pekingben (Zubin Mehta vezényletével) is énekelte.
A nagyközönség operafilmekben is találkozhatott vele, szerepelt a Luigi Comencini által rendezett Bohéméletben és a nagysikerű, nemzetközi díjakkal is elismert Rake’s Progress-ben (Stravinsky), melyben a női főhőst, Anne Truelove-ot formálta meg.
Az operafellépések mellett gyakran ad dalesteket, generációjának egyik legaktívabb koncerténekese. A német dalirodalom mellett szívesen énekel francia, amerikai és skandináv szerzőktől is. Kísérői között olyan zongoraművészeket találunk, mint Dmitrij Alexejev, Michel Béroff, Yefim Bronfman, Michel Dalberto, Jurij Jegorov, Ralf Gothoni, Radu Lupu, Maria João Pires, Roland Pöntinen, Staffan Scheja, Schiff András és Peter Serkin.
Zenekari repertoárja is igen széles, az elmúlt évtizedek legnagyobb karmestereivel (Barenboim, Bernstein, Davis, Doráti, Giulini, Haitink, Karajan, Maazel, Mehta, Sawallisch és Solti) dolgozott együtt. Lemezeit a legnagyobb kiadók gondozzák.
1994-ben fellépett a Monteux Jazz Fesztiválon, azóta rendszeresen énekel jazz-t is.
1977 óta Svédországban él.

Budapesti koncertjén a svéd Magnus Lindgren Quartet kíséri. Az együttes és vezetője a svéd jazzélet fiatal generációjához tartozik (Magnus Lindgren 1974-ben született), a 90-es évek közepe óta díjak egész sorát nyerték el, Lindgrent a legígéretesebb zenei tehetségként tartja nyilván a jazz-szakma.
http://www.barbarahendricks.com

Március 23.
Uránia Nemzeti Filmszínház, 20:00
David Orlowsky's Klezmorim
Közreműködik: David Orlowsky / klarinét, Florian Dohrmann / nagybőgő, Frank Wekenmann / gitár, Ralph Abelein / harmonika, Markus Faller / ütőhangszerek
David Orlowsky Klezmorim együttese
„Ez a trió jelenti a műfaj jövőjét” – így írt a sajtó David Orlowsky Klezmorim együtteséről, amikor megjelent az első, „Pacsirta” című CD-jük (1999). Két évvel korábban egy klezmer tanfolyamon Giora Feidman fedezte fel az akkor 16 éves David Orlowsky tehetségét, majd több koncertjére meghívta vendégként. Az egyik ilyen alkalomkor figyelt fel az SWR televíziós csatorna Davidra, és 1997 őszén portréfilmet készített az ifjú klarinétosról. David David Orlowsky Klezmorim néven együttest alakított, amelyben Jo Ambros játszott gitáron, Florian Dohrmann pedig bőgőn. A trió rövid idő alatt teljesen egyéni zenekari hangzást alakított ki, amelyet egyszer valaki „a legtisztább formában megvalósuló zenei érzelmességként” jellemzett.

A második „Sedum” című CD-jük felvételét Michael Heitzler (a Világ-kvintett, korábbi nevén a Kol Simca klarinétosa) felügyelte. Az együttes a lemezre több új szerzeményt komponált és tradicionális dalok új hangszerelését készítette el. Koncertjeiket a közönség és a kritikusok egyaránt lelkesen fogadták, többek között a Schleswig-Holsteini és a Rajna-vidéki Zenei Fesztiválokon, az Európa Közepe Fesztiválon, valamint a teltházas dortmundi Konzerthausban, ahol az 1.400 néző felállva ünnepelte orgonaműsoruk premierjét. A fellépések mellett David Orlowsky Klezmorim együttese számos rádiós és televíziós programban is szerepelt.

2003 tavaszán Jo Ambros kilépett a trióból és a gitáros megüresedett helyére Frank Wekenmann került. A „Panta Rhei” című CD 2003 júniusában került az üzletekbe, és Németország egyik legrangosabb zenei díjára jelölték. Amikor a zenészek címet kerestek a CD-nek, Herakleitosz görög filozófus „panta rhei” („minden változik”) mondását találták a legmegfelelőbbnek. Az idézet pontosan jellemzi a David Orlowsky Klemorim zenéjének fejlődését – minden állandóan mozgásban van.

A klezmer életerős műfaj, amely mindig is nyitott volt a külső zenei hatások irányába, mint eleinte az orosz folklór, majd a XX. században az Amerikai Daloskönyv példája mutatja.

„A klezmer életforma. El lehet érni egy olyan fokú tudatosságot, amikor az ember megérti, hogy a test a dal eszköze – és a hang fejezi ki azt a nyelvet, amit zenének hívunk. Ebben az értelemben az emberiség veleszületett éneklési szükségletét elégítjük ki.” – Giora Feidman

A David Orlowsky Klezmorim magát „a zene eszközének” tekinti (szó szerint ezt jelenti a „klezmorim” szó), amely magába szívja környezetét és ezeket a benyomásokat beleépíti a zenéjébe. Ezért tekinthető természetesnek, hogy darabjaik zömét ők maguk szerzik, és hogy a régi repertoárt saját stílusukhoz illőre hangszerelik át. Az így megszülető egyedi muzsikát a David Orlowsky Klezmorim nagyfokú érzelmességgel és tüzes lendülettel játssza.
http://www.klezmorim-online.de/

Március 25.
Uránia Nemzeti Filmszínház, 20:00
A cappella est: Niniwe és a Bolyki Brothers
Az a cappella, vagyis hangszerkíséret nélküli jazz-éneklés nagy hagyományra tekint vissza, elég ha olyan együttesekre gondolunk, mint Take 6, a Golden Gate vagy a Swingle Singers. A 2005-ös Tavaszi Fesztivál különleges élményt kínál a műfaj szerelmeseinek. Hazánk első számú vokális jazz-kvartettje a Bolyki Brothers négy csodálatos nővel, a 2002-ben alakított német Niniwe névre hallgató hölgykvartettel ad közös koncertet. Négy ellenállhatatlan férfi tehát négy vonzó nővel. Mindkét négyes a klasszikus zenei képzettség és igényesség jegyében lép félre a könnyedebb műfajokkal. Közös koncertjükön éppúgy megtalálhatóak lesznek jazz-standardek és spirituálék, mint híres slágerek vokális átiratai.
http://www.niniwe.de/ http://www.bolyki.hu/


Március 30.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:30
„Végtelen úton …”
Jubileumi koncert Szörényi Levente 60. születésnapja tiszteletére
Az igazi művészet örökké változó útkeresés, amely mentes az előítéletektől és nem szab magának határokat. Szörényi Levente alkotói munkásságát is ez az örök megújulni vágyás jellemzi. 40 éves pályája alatt a közönség megismerhette benne az Illés-korszak meg nem alkuvó fiatal lázadóját, később a történelemi gyökerektől megihletett alkotót. Ezt az életpályát idézi fel a 2x45 perces gálaműsor, melynek első részében a Banchieri énekegyüttes „a cappella” eleveníti fel az Illés együttes dalait, majd az Atilla - Isten kardja, az István, a király, a Veled, Uram és A Kiátkozott című színházi darabokból csendülnek föl részletek. A műsor második részében Fénylő ölednek édes örömében címmel Szörényi Levente monumentális hangzásvilágú szakrális oratóriuma hangzik el, nagyzenekari kísérettel, melyben az eredeti sumér dallamvilág ötvöződik a mai szerző zenei gondolatvilágával.
(A Zikkurat Kft. szervezésében)

Március 30.
A38, 20:00
Ars Polonica - Lengyel Művészet Budapesten
Andy Manndorff - Up to Scratch
- osztrák-lengyel jazzprojekt
Andy Manndorff

A mai kortárs dzsessz definiálása meglehetősen összetett tudomány, hiszen egy olyan mozaikszerű-sokszínű színtérről kellene értekeznünk, ahol nem feltétlenül lehet trendekről beszélni. Annál inkább egyéniségekről.
A bécsi születésű Andy Manndorff egy ilyen jellegzetes figurája az európai dzsesszéletnek, aki nem egyszerűen kiváló dzsesszgitáros, hanem koncept jellegű műveket létrehozó alkotó-zeneszerző – zenéhez való hozzáállása olyan muzsikusokhoz teszi hasonlatossá, mint Bill Frisell vagy Fred Frith. A Bécsben klasszikus zenei képzettséget szerző (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) Manndorff 1980 és 1987 között Amszterdamban élt és dolgozta ki sajátos zenei nyelvezetét, majd 1994-ig New Yorkban folytatta különböző zenei kalandozásait, amelyeket igazán Bécsbe visszatérve teljesített ki. Manndorff érdeklődése a kamaramuzsikától a színházi zenén át a dzsessz spontaneitásáig, virtuozitásáig terjed, melyek közül az egyik legizgalmasabb a lemezen is dokumentált Hakoah, mely a gitáros igen személyes kompozíció-reflexiója, hogy a „tipikusan bécsi”-nek aposztrofált zeneszerzők (és muzsikájuk) jelentős része zsidó gyökerekkel rendelkezett Johann Strausstól, Arnold Schönbergen, Hanns Eisleren, Gustav Picken át Yehudi Leibmillerig.
Manndorff legújabb munkája az Up to Scratch lengyel-osztrák koprodukciós projekthez fűződik, amellyel Budapesten is fellép a Tavaszi Fesztivál keretében.

Diszkográfia:
Gatecrasher
Talking Elevator
Hakoah
Matter and Motion
http://www.andymanndorff.com (A Lengyel Kulturális Minisztérium, a Lengyel Intézet és az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával.)

Április 1.
Madách Színház, 19:00
Dés László: Utcazene
- lemezbemutató koncert
Ráadás koncert: 22.00
Közreműködik: Dés László / szaxofon, Fekete Kovács Kornél / trombita, Juhász Gábor / gitár, Balázs József / billentyűs hangszerek, Glaser Péter / nagybőgő, Dés András / ütőhangszerek, Balázs Elemér / dob
Dés Lászlót nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Világszínvonalú jazz-együttesek alapítója, számos film zeneszerzője, a nagysikerű és igényességével az átlag pop-piaci produkcióktól elütő Jazz+az zenei vezetője, számos kitüntetés és díj tulajdonosa. A 2005-ben megjelenő új lemeze (Utcazene) az utolsó lemeze kapcsán összeállt szeptetthez kötődik. 2003 januárjában Makk Károly filmjéhez írt zenét, ebből állt össze a nagy szakmai- és közönségsikert elért „Metszetek” című lemez. „2004 tavaszán zenekarommal Londonban vendégszerepeltünk, előző lemezem, a „Metszetek” anyagával. Négy napon át játszottunk egy patinás piactéren, a Covent Gardenen. Vagyis utcazenéltünk, népszerűsítettük a műfajt London kellős közepén, nyílt színen. Zenekarommal olyan jól éreztük magunkat ebben az ihletadó különös ’koncertteremben’, hogy új lemezem anyagát erre az élményre építettem. Így született meg az ’Utcazene’.” – írja Dés László készülő lemezéről. Az „Utcazene” várhatóan 2005 februárjában jelenik meg, budapesti bemutatójának a Tavaszi Fesztivál ad otthont. Dés zenésztársai a honi jazzélet prominensei: Fekete Kovács Kornél trombita,
Juhász Gábor gitár, Balázs József billentyűs hangszerek, Glaser Péter nagybőgő, Dés András ütőhangszerek, Balázs Elemér dob.
A Hagyma Produkció szervezésében. Tel: 06-20-372-8977, http://www.hagymaprodukcio.hu Jegyinformáció: Madách Színház (1073 Erzsébet krt.31-33., Tel: 478-2041)

Április 1.
A38, 20:00
Ars Polonica - Lengyel Művészet Budapesten
A Kroke együttes koncertje
- klezmer és jazz
Kroke. Jiddisül annyit jelent, Krakkó. Ezt a nevet választotta magának az a három jó barát – Tomasz Kukurba: hegedű, ének, ütőhangszerek, Jerzy Bawol: accordion (harmonika), Tomasz Lato: nagybőgő -, akik elvégezve a Krakkói Zeneakadémiát olyan zenekart szerettek volna létrehozni, amely minél pontosabb tükörképe érdeklődésüknek és zenei-kulturális gyökerüknek.
Egy eltűnő világ hangjai (The Sounds of the Vanishing World): vitatkozzunk ezzel a Kroke lemezcím-választással, hiszen az 1992-es megalakulás óta tizenhárom év telt el, és a Kroke sikerrel bizonyítja, hogy a klezmert nem csak a New York-i diaszpóra avantgárd művészei képesek megújítani, maivá-élővé tenni. Számos kiadott lemez dokumentálja a zenekar törekvéseit, amely egyéni hangú elegye a tradicionális klezmernek, a mából beszűrődő hangszerelési fordulatoknak, rögtönzéseknek, a komolyzenei ihletettségnek és a dzsessz merészségének.
A Kroke már kétszer járt Magyarországon, egyszer a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpadán, egyszer a Millenáris vendégeként mutatkozott be, az idei, 2005-ös Budapest Tavaszi Fesztiválon a mai lengyel művészeti életet reprezentálja.


Diszkográfia:
Trio/Oriente Musik Berlin, 1996
Eden/Oriente Musik Berlin, 1997
Live at The Pit/Oriente Musik Berlin, 1998
The Sounds of the Vanishing World/Oriente Musik Berlin, 1999
Time/Oriente Musik Berlin, 2000
Nigel Kennedy with the Kroke Band: East Meets East/EMI 2003
Ten Pieces to Save the World/Oriente 2003
Quartet. Live at Home/Oriente 2004
http://www.kroke.krakow.pl/ (A Lengyel Kulturális Minisztérium és a Lengyel Intézet támogatásával.)


| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/