KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 19.
Zeneakadémia, 19:30
Haydn-est:
C-dúr (Medve) szimfónia, Nr. 82
D-dúr zongoraverseny, Nr. 11
Krisztus hét szava a keresztfán - zenekari változat
Vezényel és zongorán közreműködik: Schiff András
Schiff András, zongoraművész
Budapesten született, 1953-ban. Zenei tanulmányait öt éves korában kezdte Vadász Erzsébet irányításával. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Kadosa Pál, Kurtág György és Rados Ferenc növendéke volt, Londonban George Malcolm mellett tanult.
Schiff András a világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozott együtt, napjainkban többnyire szólistaként és karmesterként lép fel. 1999-ben alapította saját kamarazenekarát a Capella Andra Barca-t, mely nemzetközileg ismert szólistákból, kamaramuzsikusokból és barátokból áll. Azon kívül, hogy ezzel az együttessel rendszeresen dolgozik, minden évben koncertezik a Philharmonia zenekarral és az Európai Kamarazenekarral.
2000-ben, a Bach-évben számos szólókoncertet adott és elvezényelte a Máté-passiót. 2001-ben koncertszerű előadásban Mozart Cosi fan tutte című operáját adta elő Vicenzában és az Edinburgh-i Fesztiválon. A Philharmonia élén 2004 tavaszán Bach h-moll miséjét vezényelte Londonban, 2005 júniusában, ugyanitt Haydn Teremtését fogja dirigálni.
Művészi munkájának fontos részét képezik azok a szólóestek és koncertsorozatok, melyeken Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann és Bartók kompozícióit játssza. 2004-ben kezdte el Beethoven valamennyi szonátájának előadását, a művek keletkezésének sorrendjében. A művekből lemezfelvételt is készít az ECM kiadónál, melyhez 1997 óta kötődik. Ennél a kiadónál rögzítette Janacek valamennyi zongoraművét, Schumann kompozíciókat és Bach Goldberg Variációit. Számos lemezt készített a megelőző években is, 1981-től 1994-ig a Deccának, 1994-től 1997-ig a Teldecnek.
Gyermek kora óta vonzódik a kamarazene játékhoz, 1989-től 1998-ig művészeti vezetője volt a Salzburghoz közeli minden évben megrendezésre kerülő egyhetes kamarazenei fesztiválnak a Musiktage Mondsee-nek. 1995-ben, a svájci Ittingenben , Heinz Holligerrel közösen fesztivált alapított, 1998-tól a Vicenzai Teatro Olimpicóban “Hommage to Palladio” címmel hirdet koncertsorozatokat. 2004 szeptemberében, Weimarban, felkérték egy új német fesztivál művészeti vezetésére.
Többek között olyan díjak birtokosa, mint a Bartók Díj (1991), a düsseldorfi Robert Schumann Társaság Claudio Arrau Emlékérme (1994), Kossuth Díj (1996), a koppenhágai Leonie Sonnings Zenei Díja (1994), Vicenza város Palladio Díja és a Brémai Zenei Díj különösen gazdag nemzetközi zenei tevékenységéért. 2001-től brit állampolgár.
Feleségével, Yuuko Shiokawa hegedűművésszel Firenzében és Londonban élnek.

CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE (Európai Kamarazenekar)
A sztárzenekart 1981-ben alapították. Az együttes munkájában tizenöt ország ötven muzsikusa vesz részt. Megalakulása óta a legnagyobb karmesterek irányították, neves szólisták sorát kísérték, több mint 200 lemezfelvételt készítettek, számos nemzetközi díjat nyertek. Különösen büszkék három Gramophone-díjukra (Az év felvétele): Beethoven összes szimfóniája Nikolaus Harnoncourt-tal, Schubert összes szimfóniája és Rossini “Viaggio a Reims” című vígoperája Claudio Abbadóval. A muzsikusok a zenekari munkával párhuzamosan szólistaként, rangos kamarazenekarok tagjaiként vagy tanárokként az európai zenei élet meghatározó személyiségei. A zenekar szoros együttműködésben dolgozik a frankfurti Alte Oper-rel, a grazi Styriarte Fesztivállal, a kölni Filharmóniával és a párizsi Cité de la Musique-kal. A zenekar teljes függetlenségre törekszik, semmilyen kormányzati vagy köztámogatásban nem részesül.
http://www.coeurope.org/


| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/