English

Friss a sajtó!
Sajtószobánkban mostantól a folyamatosan megtalálhatók azok a cikkek, melyek a sajtóban a fesztiválról napvilágot láttak. A feltöltés folyamatos.
LILIOM - közönségtalálkozó
Hamburgban a nézők egy része sorokban hagyta el az előadást . Akik a 2-i vendégjátékot "kibírják", alőadás után beszélgethetnek Michael Thalheimer rendezővel.
Fotópályázat!
Fotópályázat a BÖF-ön, szép díjak!


Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Odrovics Szonja

Faludi EszterVélemények a Fesztiválról ( cialis )
Tánc ( edcjm )
OFF programok ( earned income tax credit )
Színház ( lqgtq )


ÍRÁSOK
Hercigeskedés, és/vagy performansz? Jelentés a Ludwig Múzeumból

2003-10-23 05:39:11


- Major Rebecca fotói, és performansz Halász Pétertől, Karafiáth Orsolyával, ET-vel enyhítve, a Bálványos társulattal erősítve.

- Meine liebe tante Magdalena, édes néném!
- Ideje, hogy levélben is megköszönjem figyelmeztetésedet a Trio Animae-re, és beszámoljak Neked, legújabb kortársművészeti élményemről. Teszem ezt - bevallom - némi kényszerűségből, mert cikkírásra vállalkoztam ugyan, Major Rebecca kiállítása alkalmából létrehozott performanszról, de elkéstem, s emiatt nem teljesek az impresszióim, az informáltságomról nem is beszélve. Ezért a levél, cikk helyett.
- Ha azt kérded, miként mertem egy ilyen beszámolóra vállalkozni, fölvilágosítalak: én csaknem minden nap megfordulok a magyar fotográfia fellegvárában, a Mai Manóban, a kávéházában. Arról nem is beszélek, hogy a Mai Manó könyvesbolt vezetőjét, Ráchelt személyesen ismerem, mert ő is oda jár. S csak félszájjal jegyzem meg, hogy én voltam egy „hintás” dzsimidzs-fotó modellje.
- Vállalkozásomat mégis főként az gerjesztette, hogy még soha nem voltam performanszon. Egy asszociációs technikával, visszafelé haladva a hepening, az autodafé jutott eszembe, s eljutottam addig a pontig, amikor Odüsszeusz koldusként képes átlőni a fejszék fokain, s utána lenyilazza a kérőket. Valami ilyesfélére számítottam.
- Nos, ennél sokkal egyszerűbb volt a helyzet.
- Adva van egy festőnek kiképzett hölgy Rebecca, aki három éven keresztül elhagyott kesztyűket fotóz New York-ban. Ő ezt használja föl művészi eszközül a világ megismerésére, bemutatására, megváltására. Tiszteletre méltó törekvés. Látva az erről készült stabil (album) és mobil (vetítés) dokumentumokat, úgy érzem, sikerült is megvalósítania célját. Bennem a buzgalom elismerése, és az unalom küzdöttek egymással. Az eredmény: X.
- Adva van egy sudár költőnő, Karafiáth Orsolya, aki jó verseket is szokott írni, ezen a performanszon azonban - mire én megérkeztem - csak a gyengébbek közül került terítékre az „Anya kesztyűje” és némi „vendégszöveg” a nemrég elhunyt Pap Laci (boksz)kesztyűjéről. Lehet, hogy van olyan, akinek tetszik a költőnő fátyolos, kissé affektált hangja. Az ilyen, biztos’ meg tudta bocsátani az elhangzott verseket.
- Adva van egy sáskatestű, babaarcú, magát ET-nek valló hölgy, aki egy tesztlap kitöltetésével, és egyéb ügyetlenkedéseivel összehercigeskedi magát a nyílt színen. Drukkolunk: miként fog kimászni ebből? - de sikerül neki, egy „Falusi fattyú”-ról elmesélt, elverselt, elénekelt, eltáncolt miniatűrrel. Emiatt megbocsátunk.
- Adva van a Bálványos társulat (2 szaxofon [az egyik néha „üt” is] + nagybőgő), akik két számot improvizáltak. Azt hiszem, hogy ezen a performansznapon ők adtak hozzá valami igazán értékeset a kesztyűkhöz. Csontjaimban megdermedt a velő, de volt úgy, hogy elandalodtam, bár ezt nemigen erőltették. Judit úgy fújt, mint egy istennő. Hére, Aphrodité, Athéné és Artemisz összegyúrva, és ötödölve.
- A performansz a végéhez közeledett. Ezt abból tudtam meg, hogy a tisztelt Peter Fischer határozott léptekkel elhagyta a Kistermet, a folyosón fölhalmozott italok irányába, nyilván ez volt a Fine. Én ebben már nem tudtam követni a műértő közönséget.
- A lépcsőnél Birkás Ákos képe figyelmeztetett: nincsenek egysíkú dolgok!
- Édes néném, ott Zürichben! Egy tragédia lehet ott élni, egy állandóan tisztára söpört városban. Ott egy fotós művésznő éhen halna.

Kapcsolódó program
Rebecca Major performansznap

Maczika Béla Tévelygő további írásai
Jelentés a Márványteremből
Jelentés a Jogi Karról
millarepa 3.1 version - Wahorn András Jégkrémbalett-je az Örökmozgóban
Micsoda madár? - Az „Új Dimenzió Műhely” improvizácói, és Stockhausen zenés színpadi cselekménye Klenyán Csabától
Talán a Monti csárdást?!! - Jelentés a Tivoliból, az Ardittiről és Harveyről
A koncerttermi absztrakció magasa. - Jelentés Sáry László lemezbemutató koncertjéről
Rézfelfújt laptoppal habarva - Jelentés fémügyben a Híradó moziból
Jelentésféle a Franz SCHMIDT: A hétpecsétes könyv oratórium zeneakadémiai előadásáról

  2003. Budapesti Fesztiválközpont Kht. Minden jog fenntartva.

english magyar