English

Friss a sajtó!
Sajtószobánkban mostantól a folyamatosan megtalálhatók azok a cikkek, melyek a sajtóban a fesztiválról napvilágot láttak. A feltöltés folyamatos.
LILIOM - közönségtalálkozó
Hamburgban a nézők egy része sorokban hagyta el az előadást . Akik a 2-i vendégjátékot "kibírják", alőadás után beszélgethetnek Michael Thalheimer rendezővel.
Fotópályázat!
Fotópályázat a BÖF-ön, szép díjak!


Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Odrovics Szonja

Faludi EszterVélemények a Fesztiválról ( cialis )
Tánc ( edcjm )
OFF programok ( earned income tax credit )
Színház ( lqgtq )
Hamburgi Liliom

2003-11-05 16:37:30


Thalheimer rendezéséről a Die Zeit

Ez a rendezés merénylet - és a rendező derekasan rászolgált a hangos tiltakozásra, amely a hamburgi Thalia Theaterben egy és háromnegyed óra után keveredett a dörgő tapsba. A fiatal és rendkívül tehetséges Michael Thalheimer olyan radikálisan fosztotta meg Molnár Ferenc vurstliklasszikusát, a Liliomot a szirupos salaktól, hogy az egész szépséges "Ujjé, a ligetben..."-boldogságból és strici-szolgáló szentimentalizmusból semmi sem maradt. Az eredmény nem romantikus, hanem drasztikus, nem könnyek vannak, hanem sperma, nem miliő, hanem csupasz falak, nem vásáribódé-varázs, hanem piktogrammok. A csoda mégis megtörténik: Molnár Lilioma túléli a merényletet - és olyan élettelien hat, mintha Büchner vagy Ödön von Horváth darabja volna. E kicsontozott, szereplőktől és szövegtől jócskán megszabadított változatban a mélabús románcból - amely egy kötekedő, ám a jaj-de-durva daróc alatt jaj-de-lágyszívű hintáslegényről szól ("a nő szerelme megtisztítja a férfi szerelmét"...) - két szótlan ember cudarul rideg tragédiája lesz; két olyan emberfiáé, akik számára se földön, se égen nincs segítség. A szótlanság egzisztenciális: minden szólni-akarás elnémuláshoz vezet, vagy a szavakat érthetetlen ordítássá torzítja. Csak a testek árulják még el, mi van odabent - és így Thalheimernél úgy viseli minden figura a saját tartását vagy pózát, mint egy groteszk anyajegyet. Kiváló az együttes, nagyszerű a két főszereplő: a címszerepben Peter Kurth esetlen férfitest, loboncos hajjal és lapátkezekkel, az ő teherbe esett Julijaként Fritzi Haberlandt piros szoknyácskába bújtatott, aszott nyomor, szánalmasan csavarodó-tekerődző ujjakkal. Lelki rokonok a nyárspolgárok, kizsákmányolók és csirkefogók világában - a rendezés egyetlen néma mozdulattal, a karok csípőből történő, suta lóbálásával beszél el egy szörnyű-szép szerelmi történetet. Molnár Lilioma itt valóban újrateremtődött...

Gerhard Jörder (2000. december 14.)

Kapcsolódó program
Molnár Ferenc: Liliom A Thalia Theater Hamburg előadásában

  2003. Budapesti Fesztiválközpont Kht. Minden jog fenntartva.

english magyar