English

Friss a sajtó!
Sajtószobánkban mostantól a folyamatosan megtalálhatók azok a cikkek, melyek a sajtóban a fesztiválról napvilágot láttak. A feltöltés folyamatos.
LILIOM - közönségtalálkozó
Hamburgban a nézők egy része sorokban hagyta el az előadást . Akik a 2-i vendégjátékot "kibírják", alőadás után beszélgethetnek Michael Thalheimer rendezővel.
Fotópályázat!
Fotópályázat a BÖF-ön, szép díjak!


Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Odrovics Szonja

Faludi EszterVélemények a Fesztiválról ( cialis )
Tánc ( edcjm )
OFF programok ( earned income tax credit )
Színház ( lqgtq )


ÍRÁSOK
„Remegve vár a ládagyár…”

2003-11-04 03:09:46


Október 29-én Tímár Péter klasszikusát, az Egészséges erotikát tűzte műsorára az Örökmozgó.

Ha az ember nem látja a főcímet, semmilyen információval nem rendelkezik erről a filmről, szerintem akkor is rájön pillanatokon belül, hogy egy Tímár Péter filmmel került szembe.
A beszédstílus és trükkök egyértelművé teszik az elbizonytalanodók számára is, hogy ez csakis és kizárólag a trükk operatőr-vágó-rendező Tímár alkotása lehet.

Érzéseim szerint a filmben megjelenik a sok évvel később elkészülő Csinibaba c. film néhány alakjának előfutára, bár lehet, hogy más Tímár filmek szereplői is visszaköszönnek akár ebben az alkotásban is.

A Villanások... vetítéssorozat mindenképpen egyik legvidámabb alkotásának kiálthatjuk az Egészséges erotikát, hasonlóan Szőke András Vattatyúk c. filmjéhez. A két film pár évnyi különbséggel forgott ugyan, de nagyjából hasonló életteret ábrázolnak: vidék, tsz, párt, elnökök, vezetők, tsz dolgozók, munkások, kisemberek. A nőknek mindkét filmben kiemelt szerep jut, és egyikben sem az eszükért szeretik őket...
Bár Tímár filmjében már szociológiai kutatások vizsgálati alanyai lesznek, míg Szőkénél csak a gazdasági igazgató vizsgálgatja kolleganőit, messze nem szociológiai aspektusból.

Feministák és emancipált nők sokasága háborodhat(na) fel, amiért és ahogyan a ládagyári munkásnőkkel bán az üzemvezető, a tűzoltó, az orvos, a tanácselnök. És igazuk is lenne, ha így tennének. Szerencsére ez egy bohózat, – bár ki tudja, milyen dokumentumjellegű alapokon nyugszik, – ahogyan erről már a főcímben is értesülhettünk, és szexuális zaklatásig nem is fajul a dolog, inkább szervezett kukkolásról beszélhetünk csak.

A Rajhona Ádám által megformált gyár igazgatójának poharas kefirjei minden esetre roppant találóak… Szimbolikusan fejeznek ki mindenféle elfojtott vágyat. Vagy nem is olyan szimbolikusan. És lehet, hogy nem is mindenfélét, csak egy bizonyos ősi ösztönt, az egyik legerősebbet.

A filmet szívesen ajánlom mindazoknak, akik szeretik Tímár Péter filmjeit, és azoknak is, akik nem. Talán majd most megszeretik. Hiszen kinek volna ellenére egy kis egészséges erotika? :)

Kapcsolódó program
Válogatások a magyar avangárd- és kísérleti film történetéből A programról van cikk

Dorogman Hédi további írásai
Egy századmásodperc
Kisfilmek a nagyvilágról
Jöjjön hát az ár...
11 kis vadhattyú
Citromfejű gránátok
Főhajtás Erdély Miklós előtt
Eszkimó asszonyon innen és túl

  2003. Budapesti Fesztiválközpont Kht. Minden jog fenntartva.

english magyar