English

Friss a sajtó!
Sajtószobánkban mostantól a folyamatosan megtalálhatók azok a cikkek, melyek a sajtóban a fesztiválról napvilágot láttak. A feltöltés folyamatos.
LILIOM - közönségtalálkozó
Hamburgban a nézők egy része sorokban hagyta el az előadást . Akik a 2-i vendégjátékot "kibírják", alőadás után beszélgethetnek Michael Thalheimer rendezővel.
Fotópályázat!
Fotópályázat a BÖF-ön, szép díjak!


Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Odrovics Szonja

Faludi EszterVélemények a Fesztiválról ( cialis )
Tánc ( edcjm )
OFF programok ( earned income tax credit )
Színház ( lqgtq )


ÍRÁSOK
Liliom- a művirág

2003-11-03 09:50:34


Rideg tragédia-langyos előadás

„Ez a rendezés merénylet.” - szól a BÖF programfüzetében. Ezzel én semmi pénzért nem szállnék vitába, esetleg csak a mondatot értelmezném kissé másképp.

Tegnap este a Vígszínház adott otthont a Németországban már botrányt kavart és elhíresült Molnár: Liliom előadásnak. A rendező Michael Thalheimer egy merőben meglepő olvasatban tárja fel a szentimentalista tragédiát, kissé naturálisan, helyenként obszcénül, de végeredményben mégiscsak rendkívül unalmasan, szellemtelenül és mindenféle értékközvetítés, urambocsá’,a művészi igényű kreativitás leghalványabb jele nélkül. Humortalan, a magyar kortárs színház gyakorlatával egy lapon nem emlegethető rendezést még a színpad közepi maszturbáció-imitáció, vagy a nevetségesség határait jócskán túllépő, legalább tízperces haláljelenet vérfröccsenései sem tudták érdekesebbé tenni. A konvencionalizmus áthágása, ha ez nem igényes módón történik, értelmetlennek és szánalmasnak tűnhet.

Nem prüdériára alapozom a véleményt; igenis szükség van társadalmunknak a szexualitás nyílt, képmutatásoktól mentes megszólaltatására, csak nem mindegy, hogy milyen szinten, mennyi igénnyel történik mindez. Sajnos párhuzamot lehet vonni az előadás csupasz és jellegtelen erotikája és némely, a napjainkban új löketet kapott ondószagú, egy bizonyos épület által megjelentetett, „szexfeltáró”, művészinek csak a szó jelentésének totális negligálásával nevezhető kiadványa között. Csak ismételni tudom önmagam: a polgárpukkasztás jó, de csak a kifigurázott értékrendszernél többet prezentáló módón ér többet egy lyukas garasnál.
Tisztelem bárki munkáját, aki tehetségét és tudásának legjavát belefekteti abba, amit létrehoz, de most ez nehezen fog menni. Több is lehetett volna.
Kövezettek meg! Nem tetszett.

Kapcsolódó program
Molnár Ferenc: Liliom A Thalia Theater Hamburg előadásában

Ágoston Viktor további írásai
Mócsing
Abúzus
greenhouse
Tiszavirágzás a törökfürdőben
Kezdetben vala a csend
Cie Bud Blumenthal a Bárkában

  2003. Budapesti Fesztiválközpont Kht. Minden jog fenntartva.

english magyar