English

Friss a sajtó!
Sajtószobánkban mostantól a folyamatosan megtalálhatók azok a cikkek, melyek a sajtóban a fesztiválról napvilágot láttak. A feltöltés folyamatos.
LILIOM - közönségtalálkozó
Hamburgban a nézők egy része sorokban hagyta el az előadást . Akik a 2-i vendégjátékot "kibírják", alőadás után beszélgethetnek Michael Thalheimer rendezővel.
Fotópályázat!
Fotópályázat a BÖF-ön, szép díjak!


Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Odrovics Szonja

Faludi EszterVélemények a Fesztiválról ( cialis )
Tánc ( edcjm )
OFF programok ( earned income tax credit )
Színház ( lqgtq )


ÍRÁSOK
Jelentésféle a Franz SCHMIDT: A hétpecsétes könyv oratórium zeneakadémiai előadásáról

2003-11-02 02:38:28


Nov. 1-én, a Zeneakadémia nagytermében Franz SCHMIDT (1874-1939): A hétpecsétes könyv c. oratóriumát adták elő. Chor und Orchester der Pannonischen Philharmonie (A) vezényel: Alois J. Hochstrasser Szólisták | Johannes Chum | Robert Holl | Ellen van Lier | Jutta Bokor | Andreas Schagerl | Dariusz Niemirowicz

- Meine liebe tante Magdalena, édes néném!
- Nem hittem volna, hogy az utolsó darabnál törik bele a bicskám a feladatba. Beszámolóimban láthattad, hogy türelemmel végigültem, végig hallgattam mindent, amit elvállaltam, de ma, a Schmidt oratóriumát félidőben ott hagytam. Maradtam volna én most is végig, de a Zeneakadémia nagytermi székei - olyanok, mint 50 évvel ezelőtt - nem az én mázsán felüli alkatomnak valók. Amikor fölmerült bennem a távozás gondolata, magamba néztem: valóban csak a betyárbecsület miatt maradnék végig? A válaszom: igen. Nahát akkor vége a leckéknek, engedjünk meg magunknak egy kis szabadonválasztott szabadságot.
- Schmidt Ferenc oratóriuma jól meg van csinálva. Nem lehet a Bácsi Zenebarátok Társaságának valami gyengén ki- és feldolgozott anyagot fölajánlani, de ezt a darabot igen, lehetett. Itt minden megvan: egy Brahms kapacitású szimfonikus zenekar + vegyes kar + gyermekkar. Most sem kellett ehhez más, „csak” Hochstrasser, egy invenciózus karmester, aki érzi a darabot, s vállalkozik az előadására. Ő tudta, mire vállalkozik, én nem.
- A muzsikáció első félórájában nem történt semmi. A muzsikusok muzsikáltak, a szólisták szólóztak, János egy kicsit decensen kenetteljes gesztikulációval kísérte saját magát, s az Úr hangja is illő helyről, az orgonakarzatról zengett, figyelemreméltó basszushangon.
- Ebben az első, unalmas fél órában azon gondolkoztam, hogy milyen hasonlatot írjak Neked, hogy világos legyen a mondanivalóm? Azon töprengtem, hogy a magyarok közül kit lehetne rokonítani Franz-cal? A Ferencről jutott eszembe a megfelelő megoldás. Szóval kb. olyan művet halhattam (félig!), amelyet a közismerten nagy szorgalmú ifjú Farkas Ferenc, a Respighi mesterkurzusán, Brahms modorában készített volna stílusgyakorlatként, kis Musszorgszkíj, csipetnyi Richard Strauss hozzáadásával. Mire ezt kigondoltam, már el is döntöttem, hogy udvariasságból pedig, nem maradok.
- Hochstrasser karmester, szuggesztív egyéniség, s voltak hosszabb részek is, bizonyos tutti-forte helyeken, az első rész végén, ahol jól megmozgatta az együttesket. Egy marsch-hoz hasonló, fenyegető várakozást keltő rész, ami elvezetett a szakasznak a befejezéséhez, igen hatásos. De az első harminc percet nem tudom elfelejteni. Tétova, unalmas zenét hallgattam, enervált kórushang, szürke muzikalitású vonósok, és enyhe türelmetlenséggel vezénylő karmester. Azért volt valami különleges, ami a BÖF-ön - gondolom, csak itt fordulhatott elő: egyszer a n g o l k ü r t hozta a főtémát, máskor pedig egy p i c c o l o futamot hallottam. Ez nem semmi!
- Talán megbocsátja nekem a világ így odapocsékolni egy hatezer forintos jegyet. Mentségemre szolgáljon nem voltam egyedül. A ruhatárosoknak akadt dolguk a szünetben is.
- Remélem, hogy a Respighi - Farkas ötletemmel kiérdemeltem jóindulatodat, s megbocsátasz. Kezedet csókolja: Béla

Kapcsolódó program
Chor und Orchester der Pannonischen Philharmonie (A) A programról van cikk

Maczika Béla Tévelygő további írásai
Jelentés a Márványteremből
Jelentés a Jogi Karról
Hercigeskedés, és/vagy performansz? Jelentés a Ludwig Múzeumból
millarepa 3.1 version - Wahorn András Jégkrémbalett-je az Örökmozgóban
Micsoda madár? - Az „Új Dimenzió Műhely” improvizácói, és Stockhausen zenés színpadi cselekménye Klenyán Csabától
Talán a Monti csárdást?!! - Jelentés a Tivoliból, az Ardittiről és Harveyről
A koncerttermi absztrakció magasa. - Jelentés Sáry László lemezbemutató koncertjéről
Rézfelfújt laptoppal habarva - Jelentés fémügyben a Híradó moziból

  2003. Budapesti Fesztiválközpont Kht. Minden jog fenntartva.

english magyar