English

Friss a sajtó!
Sajtószobánkban mostantól a folyamatosan megtalálhatók azok a cikkek, melyek a sajtóban a fesztiválról napvilágot láttak. A feltöltés folyamatos.
LILIOM - közönségtalálkozó
Hamburgban a nézők egy része sorokban hagyta el az előadást . Akik a 2-i vendégjátékot "kibírják", alőadás után beszélgethetnek Michael Thalheimer rendezővel.
Fotópályázat!
Fotópályázat a BÖF-ön, szép díjak!


Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Dorogman Hédi

Odrovics Szonja

Faludi EszterVélemények a Fesztiválról ( cialis )
Tánc ( edcjm )
OFF programok ( earned income tax credit )
Színház ( lqgtq )


ÍRÁSOK
Jöjjön hát az ár...

2003-11-02 00:07:44


2003. október 29-én, este 7 órakor az alkotók jelenlétében tartották meg Grunwalsky Ferenc legújabb filmjének, a Táncalak bemutatóját.

„Azt mondja a lélek a testnek
megjártam minden járatod folyosód üreged
a hajadtól a lábad körméig betöltelek magammal
most repülj és a test szárnyak nélkül sután
fölemelkedik (...)

nem tudni ki küldte ki hívja vissza
nem tudni hol és kik vagyunk
fekszünk kibelezve gyolcsba tekerve hanyatt
aranyfüst múmia-arcunkon merev mosoly”


Orbán Ottó: Körtánc (részlet)


Szerda este az Uránia Nemzeti Filmszínházban tarthatták volna akár egy újabb Jancsó Miklós film premierjét is, hiszen aki figyelemmel kíséri a Jancsó - Grunwalsky páros munkásságát az utóbbi években, tudhatja, hogy kik alkotják az állandó stábot körülöttük.
Igaz, se Kapa, se Pepe nem volt jelen, tehát ez volt az első elgondolkodtató tényező.
Talán ma ma este mégsem Jancsó premier lesz…
És valóban.
Bár gyanítom, hogy mindenki tisztában volt vele, milyen filmre váltott jegyet, de az előcsarnokba belépve mégis elbizonytalanodhatott az egyszeri néző.

Október 29-én este 7 órakor Grunwalsky Ferenc legújabb alkotását, a Táncalakot mutatták be a publikum és a szakma jelenlévő képviselői számára.
Azonban ne vágjunk a dolgok elébe.
A 72 perces filmetűd megtekintésére kicsit várnunk kellett, mert előtte Ladányi Andrea, a film főszereplője egy rövid koreográfiával lepte meg a nagyérdeműt, majd Csalog Gábor zongorázott többek között Kurtág darabokat.
A ráhangolódás ezennel meg is történt, és kezdetét vette a film vetítése.
Be kell valljam, jó magam nem értek a tánchoz, és a komolyzenét is csak ugatom, ahogyan édesapám szokta volt mondani, hiába jártam anno zenei általánosba és vettem zongoraleckéket.
Ezt előrebocsátva kell megállapítanom, hogy a Budapesti Őszi Fesztivál ezen előadása szinte maradéktalanul kimerítette az összművészeti műfaj fogalmát, hiszen szerepet kapott benne a líra, Orbán Ottó Körtánc c. verse által, melyet Grunwalsky Ferenc Ladányi Andreáról készült fotói ihlettek, a képzőművészet, Nádler István grafikáinak képében, a zene, Kurtág Györgynek, ifj. Kurtág Györgynek, Lajkó Félixnek és a Bálványos Társulatnak köszönhetően, valamint, és egyáltalán nem utolsó sorban, a tánc, Ladányi Andrea munkásságát dicsérendő.
A különböző szöveges tájékoztatók egytől egyig kiemelték e film kapcsán a „feléledő test” útját, ami gyakorlatilag egy körfolyamatnak tekinthető, hiszen ugyanarra a nyugvópontra jut vissza a film főszereplője, mint ahonnan indult.
Közben látunk egy s mást, történelmi helyzetek és korok élednek fel különféle archív felvételeken, de az operatőr-rendező lánygyermekei is feltűnnek pár kocka erejéig.

A forgatás igen hosszú ideig tartott, négy évet vett igénybe, és elsősorban a monostori romok szolgáltak helyszínül, ám a belső felvételek java részét a Műcsarnokban, illetve a Ludwig Múzeumban forgatta a stáb. Ez utóbbi szolgált helyszínéül 1999-ben Grunwalsky Ferenc Ladányi Andreáról készült fotósorozatának bemutatására is, ahol is egy izgalmas performance-ot láthatott a közönség az L. A. Dance Company előadásában, amit később bele is forgattak a filmbe.

Mivel nem vagyok ítész, sem hozzáértő ember, nem kívánok véleményt nyilvánítani eme táncfilmről, inkább azt ajánlom az érdeklődőknek, hogy keressék fel a Művész, illetve az Uránia mozit, és döntsön ki-ki belátása szerint.
Én azt mondom, megér egy próbát!

Kapcsolódó program
Grunwalsky Ferenc: Táncalak A programról van cikk

Dorogman Hédi további írásai
Egy századmásodperc
Kisfilmek a nagyvilágról
11 kis vadhattyú
Citromfejű gránátok
Főhajtás Erdély Miklós előtt
„Remegve vár a ládagyár…”
Eszkimó asszonyon innen és túl

  2003. Budapesti Fesztiválközpont Kht. Minden jog fenntartva.

english magyar